Piesa de teatru a rezidentilor Caminului Rosen

Pompiliu Sterian si Doroteea Weisbuch in Piesa de Teatru Domiciliu instabil

Azi, 20.04.2017 incepand cu ora 19:00 la MACAZ – Bar Teatru Coop., grupul de creatie din cadrul Caminul Moses Rosen , Varsta4 (4th AGE Community Arts Centre) vor avea reprezentatia piesei de teatru DOMICILIU INSTABIL – O ISTORIE SUBIECTIVĂ A LOCUIRII care investighează, din perspectiva subiectivă a rezidentelor și rezidenților căminului „Amalia și șef rabin dr. Moses Rosen”, felul în care s-au transformat și au evoluat procesele de locuire urbană în context local:

  • reflectarea clivajului între clasele sociale în diferențele dintre locuințe, precaritatea și lipsa utilităților de bază în unele locuințe cu

  • chirie, în perioada interbelică;

  • românizarea, evacuările și oprimarea în timpul războiului;

  • locuitul forțat la comun în casele naționalizate la începutul perioadei socialiste;

  • condițiile de trai pe șantierele anilor 1960;

  • etapa locuințelor la bloc, proprietate privată, după 1965;

  • locuirea precară în perioada socialistă târzie și

  • experiențele traumatice ale evacuărilor de după 1989.

Spectacolul își propune o recuperare activ-afectivă și critic-politică a istoriei sociale a locuirii, precum și o reflecție asupra limitelor, proximităților și posibilităților pe care le instituie diverse forme de locuință.

Mai departe, spectacolul se constituie într-o reflecție asupra proceselor de modernizare și de instituire a diverselor forme de proprietate în context românesc, și a felului în care viața de zi cu zi a fost și este afectată de aceste procese.

Colectivul Grupului de creatie VARSTA4: Iudith Ardeleanu, Marius Armașu, Mihaela Bîrlegi, Ioseph Cotnăreanu, Margareta Eschenazy, Marius Rădulescu, Lippa Segall, Pompiliu Sterian, Dorotea Weissbuch

Artisti colaboratori: Mișa Dumitriu, Paul Dunca, Alice Monica Marinescu, Mihaela Michailov, Jak Neumann, Katia Pascariu,

Regizor: David Schwartz

Spectacolul face parte din proiectul Domiciliu instabil – spectacol de dans locativ realizat de colectivul Vârsta4 sub umbrela asociației ADO, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Parteneri: FCER – DASM – Căminul Moses Rosen, Centrul Național al Dansului București, Gazeta de Artă Politică, MACAZ – Teatru Bar Coop, Universitatea București.

VÂRSTA4 este un program de artă comunitară desfășurat, începând din anul 2009, împreună cu rezidenții căminului Moses Rosen. Obiectivele sale sunt schimbarea receptării asupra bătrâneţii, stimularea creativităţii în grup, învățarea împreună, documentarea și arhivarea istoriilor personale și colective. Proiect integrat in programul Caminului Rosen: Imbatranirea Activa.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.