Începând cu anul 2016, in cadrul Caminului Rosen am pus bazele unui concept nou de îngrijire dedicat persoanelor vârstnice – Îmbatrânirea activă. De fapt acest concept este de foarte mulți ani prezent în îngrijirea persoanelor vârstnice in intreaga lume, unde exista si organizatii dedicate pentru acest nou trend.
Ce înseamnă de fapt ”îmbătrânirea activă” ?
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat, în anul 2012, conceptul de ,,îmbătrânire activă”, cu scopul declarat de a schimba ideea că bătrânii sunt o povară. Acest concept vizează optimizarea oportunităţilor pentru sănătate şi securitate, în scopul îmbunătăţirii calităţii vieţii persoanelor vârstnice. Noul concept propune promovarea unui stil de viaţă sănătos, prin programe de prevenire a principalelor cauze de îmbolnăvire tipice vârstnicilor şi permite indivizilor în vârstă să-şi îmbunătăţească potenţialul fizic, psihic şi social. Termenul îmbătrânire activă se referă la continuarea participării persoanelor vârstnice la viaţa economică, socială, culturală, spirituală şi nu numai la abilitatea de a fi activ din punct de vedere fizic sau de a-şi continua munca.
Odată pensionaţi, vârstnicii pot contribui activ la binele familiei şi comunităţii din care fac parte, iar scopul îmbătrânirii active este să crească speranţa de viaţă sănătoasă şi calitatea vieţii persoanelor vârstnice, inclusiv a celor afectate de incapacitate sau handicap.
Obiectivele strategiilor de îmbătrânire activă sunt următoarele:
- reducerea numărului deceselor premature;
- limitarea dizabilităţilor şi bolilor cronice la vârstnici;
- creşterea calităţii vieţii vârstnicilor;
- reducerea costurilor îngrijirilor medicale;
- dezvoltarea continuă de servicii sociale şi de sănătate, accesibile, permisive, calitative;
- asigurarea educaţiei şi învăţământului continuu pentru personalul implicat în îngrijirile sociale şi de sănătate
Analizând toate obiectivele de mai sus am cautat limitarea degrării persoanei vârstnice instituționalizate prin creearea unor activitati suplimentare Clubului Vârstnicului, care are activitate zilnica, activitati ocupationale cu un substrat psiho-terapeutic precum:
- Teatru pentru vârstnici – un proiect dezvoltat cu Asociatia Arta pentru Drepturile Omului (ADO) are ca scop redescoperirea proprie de catre persoana vârstnică a aptitudinilor de exprimare artistică prin teatru si dans. Până in prezent grupul de creatie din cadrul Centrului – Grupul Vârsta 4 a susținut in cei 10 ani de activitate un număr de 6 piese de teatru si 2 reprezentații de dans contemporan, toate avand scenariile inspirate din viata personala a vârstnicilor ce au performat in aceste piese.
- Cerc literar – in cadrul acestei activitati se incurajeaza comunicarea si exprimarea sentimentelor in mod literar, rezultând creații epice originale si ce ajuta psihoterapeutul sa identifice si sa trateze eventualele probleme ale persoanei.
- Sesiuni de artă vizuală – in acest proiect vârstnicii sunt atât subiecți cât si creatori de artă vizuala ( fotografie, film, colaje) in acest capitol enumerăm deja câteva proiecte la care au luat parte vârstnicii din centru: ”Catch me if you can” – proiect fotografic in care vârstnicii din centru au fost subiecții unei fotografe bulgare. ”Despre fotografie” – proiect in care vârstnicii au făcut fotografii si au discutat cum văd ei fotografia ca artă. Sunt în derulare înca câteva proiecte din această categorie.
- Yoga pentru vârstnici – proiect prin care se urmareste educarea spiritului si trupului prin miscare si relaxare. Proiectul este in colaborare cu Artdeum – instructor Carmen Sascău.
- ”Grădina bunicilor” – este un proiect prin care vârstnicii sunt implicați în îngrijirea unei grădini de legume in curtea Centrului, activitatea este sezoniera (Aprilie- Octombrie), rezultatele fiind petrecerea timpului cât mai mult în natură a vârstnicilor implicați in această activitate.
- Adoptă un animal de companie – in cadrul centrului am amenajat un padoc unde avem 3 catei pe care o parte dintre vârstnici îi îngrijesc, această activitate îi responsabilizează, îi ferește de depresie și totodată le conferă iubirea necondiționată a unui animal de companie.
Toate aceste activitati au fost monitorizate de echipa de psihologi din cadrul Caminului Rosen si au observat o imbunatatire a starii de spirit a vârstnicilor din centrul nostru. Acest lucru ne-a determinat sa dezvoltamin continuare alaturi de partenerii nostri diverse activitati siproiecte ocupationale.
Rezultatul este vizibil…